Naturbruksprogrammet inriktning Hästhållning

Profil Ridning med Unghästfördjupning

Grundläggande kunskap

Här får du en fantastisk möjlighet att kombinera gymnasiestudier med ditt fritidsintresse eller framtidsdrömmen om ett arbete inom hästbranschen. Du rider flera gånger i veckan på skolans välutbildade hästar och får möjlighet att utveckla din ridning under våra skickliga lärares ledning. Lärarna och instruktörerna är välutbildade med lång erfarenhet och flera är själva aktiva inom hästsporten. Vi plockar också in tränare utifrån med jämna mellanrum för att ytterligare spetsa till utbildningen.

Hos oss kan du som har egen häst fördelaktigt inackordera den under din utbildningstid. Vi har ansvarig personal och eleverna hjälper varandra med skötsel på kvällar och helger. Hästen ska hålla lämplig utbildningsnivå så du ha med den på dina ridlektioner och kunna hanteras av elever.

Professionella praktikvärdar

Vi samarbetar med professionella praktikvärdar och en del av din undervisningstid kommer du vara ute på gårdar redan i årskurs 1. Det gör att du som elev får möjlighet att knyta viktiga kontakter för framtiden. Möjligheten finns också att välja att åka utomlands på praktik och få en erfarenhet för livet!

Tappskokompetens

Alla våra elever genomgår en kurs som leder till tappskokompetens. Detta ger dig, förutom den uppenbara fördelen att kunna slå på tappskon själv, en chans att känna om hovslagaryrket kan vara något för dig.

Hästskötarexamen

Varje år genomförs Hästyrkesnämndens yrkesprov för diplomerad hästskötare här på vår hästgård Gångvad. De flesta av våra elever har deltagit och haft mycket goda resultat. Med en diplomering har du fördelar på arbetsmarknaden när du är färdig med din utbildning.

D9-Behörighet

Hos oss får du möjlighet att ta olika certifikat. t ex grundkurs i läkemedelshantering (D9) för Häst.

En lysande framtid inom hästhållning

Du kan kombinera utbildningen du fått på Segragymnasiet med en eftergymnasial utbildning för en framtid som hästskötare, ridlärare, stallchef eller djursjukvårdare

Hos oss har du alltid möjligheten att läsa in högskolebehörighet för vidare studier inom bland annat djur och natur. Efter din gymnasieutbildning här hos oss, finns en rad möjligheter till fortsatta studier på universitet till exempelvis djursjukvårdare, veterinär, lantmästare, agronom eller polis.

Unghästfördjupning

Under ditt avslutande år här har du en mycket uppskattad unghästutbildning där du och dina vänner, under rutinerad ledning, rider in och förbereder unghästar inför 3-årstest. Det är en fantastisk möjlighet att lära sig hantera och träna den unga hästen.

Segragymnasiet_Specialidrott

Idrottsprofil med inriktning hästhållning/ridning

Vill du kombinera dina gymnasiestudier med en tävlingskarriär i hoppning, dressyr eller fälttävlan med din häst?

Hos Segragymansiet kan du läsa idrottsprofil med inriktning hästhållning/ridning. Här har du möjlighet att träna med din häst under skoltid med hjälp av våra tränare Tobias Grönberg A-tränare i hoppning och Susanne Karlsson B-tränare i dressyr.

Håller du prestationsnivå från LB-LA och har egen häst är du välkommen med din ansökan. Ansökningstiden  med start HT25 utgår i december 2024. Du ansöker genom att mejla namn, adress, telefon, tränarintyg, resultat och en vision om dig och din häst till susanne.karlsson@segrag.se

Ditt gymnasieval gör du senast det datum som antagningen i din hemkommun har angett. Efter ansökningstiden kallar våra yrkeslärare till ett personligt antagningsprov som innebär ridprov och följs sedan med en intervju vid senare tillfälle. Då träffar vi gärna dig och din målsman.

Blankett: Tränarintyg idrottsspecialisering

– Här får man både utveckla sin ridning och lära sig att ta hand om hästen så att den mår bra och presterar på topp.

Anders Malmberg

Ansvarig för hästhållningsinriktning
Tel: 076-119 52 49
E-post: anders.malmberg@segrag.se